Het Brabants Lederwarenhuis heeft diverse leersoorten in haar assortiment en om u een beter beeld te geven over de diverse soorten, vertellen we u er graag over. De leren tassen die we bij Het Brabants Lederwarenhuis verkopen, worden bijna allemaal gemaakt van rundleer. Hieronder vertellen we u uitgebreid over de verschillende soorten rundleer en de andere soorten leer.

Rundleer

In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van rundleer voor het maken van tassen. Rundleer is afkomstig van koeien, buffels of de yak. Rundleer is een mooie leersoort die je op verschillende manier kunt behandelen.

Runderleer met een open structuur

Het leer afkomstig van de rund kan een meer open structuur hebben. Dit betekent dat het geen extra finish laag krijgt, waardoor de natuurlijke eigenschappen van het leer worden behouden en het geeft het leer meer de natuurlijke look. Dit betekent ook dat dit leer kwetsbaarder is voor vocht en vuil en dat het gevoelig is voor verkleuring.

Runderleer met een afgedekte structuur

Als het leer is afgedekt door een extra finish laag, verliest het leer haar open structuur waardoor het minder kwetsbaar is. Door de extra finish laag vallen de natuurlijke oneffenheden in het leer minder op. Doordat het gezien kan worden als een beschermlaag is dit type leer praktisch in gebruik. Deze afgedekte structuur wordt dan ook voor veel leren tassen gebruikt.

Aniline runderleer

Aniline leer behoort tot de vol nerf leersoorten en wordt gebruikt voor bijna alle tassen en accessoires van Castelijn & Beerens. Het is een van de beste leersoorten. Iedere huid wordt zorgvuldig met de hand geselecteerd waarbij slechts 10% van de huiden hiervoor in aanmerking komen. Dit is dan ook de reden waardoor het aniline leer zo exclusief en kostbaar is. In samenwerking met gespecialiseerde looierijen wordt de kleur en glans aangebracht. Het leer wordt door en door geverfd en het wordt daarna voorzien van een beschermlaagje. Dit beschermlaagje zorgt ervoor dat de tas vocht- en olieafstotend wordt. Aniline rundleer is leer voor de echte liefhebber!

Plantaardig gelooid leer – duurzaam gelooid leer

Als het leer plantaardig gelooid is, ook wel natuurlijk gelooid, wordt er zo min mogelijk gebruik gemaakt van chemicaliën bij het looi proces en bij het reinigen van de huiden. Dit zorgt voor veilige omstandigheden voor mens en natuur en voorkomt onnodige schade aan het milieu.

Spitleer

Splitleer ontstaat wanneer dikkere huiden worden opgedeeld in verschillende lagen met een splitmachine in de leerlooierij. Vooral huiden van het rund, die wel 5 tot 10 millimeter dik kunnen zijn, worden gespleten in 2 of soms zelfs 3 lagen. Na het splijten van de huid blijven er verschillende lagen over: de nerfsplit (de bovenste laag), de vleessplit (de onderste laag) en eventueel de kernsplit. Van deze verschillende lagen is de nerfsplit de meest waardevolle, omdat hiermee producten gemaakt kunnen worden die de look en nerfstructuur van de oorspronkelijke huid heeft. Dit materiaal is vaak goedkoper dan het vol nerf leer. De andere lagen zijn echter aan beide zijden ruw, zoals normaliter alleen de achterkant van leer is. Wanneer deze worden voorzien voorzien van een folie of coating van polyurethaan, ontstaat het veelgebruikte PU leer.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de verschillende leersoorten die wij aanbieden? Brengt u dan een bezoek aan onze winkel of neem contact op!